Wie een autoverzekering heeft, bouwt schadevrije jaren op. Maakt u schade en claimt u deze bij uw verzekeraar, dan levert u schadevrije jaren in. Maar rijdt u een jaar of langer schadevrij, dan ontvangt u meer no-claimkorting op uw autoverzekering.

Bonus/malus

Het aantal schadevrije jaren dat u heeft opgebouwd is een belangrijke bepaler van de hoogte van uw autopremie. Hoe meer schadevrije jaren u heeft, hoe meer no-claim korting u krijgt (bonus). U stijgt op de bonus/malus ladder. Claimt u schade bij uw autoverzekeraar, dan daalt u op de bonus/malus ladder. Het gevolg is een premieverhoging (malus) van uw autoverzekering. Het spreekt voor zich dat u het best zo hoog mogelijk op de ladder komt om zoveel mogelijk korting op uw autoverzekering te ontvangen.

Overstappen van autoverzekeraar

Het aantal schadevrije jaren wordt geregistreerd in de Roy Data database. Als u naar een andere autoverzekeraar overstapt kijkt deze in de Roy Data database om te zien hoeveel schadevrije jaren u werkelijk opgebouwd heeft. Op deze manier wordt uw nieuwe premie vastgesteld. U heeft zelf ook inzage in het aantal schadevrije jaren dat u heeft opgebouwd. Deze vindt u op de polis van uw huidige autoverzekering. Op deze manier kunt u gemakkelijk autoverzekeringen vergelijken.

Overstappen binnen een jaar

Het aantal schadevrije jaren blijft niet altijd bestaan. Heeft u langer dan een jaar geen autoverzekering gehad, dan bent u uw plekje op de bonus/malus ladder kwijt. U begint weer onderaan de ladder op het moment dat u een nieuwe autoverzekering afsluit. Als u uw plek op de ladder wilt behouden is het daarom noodzakelijk om binnen een jaar over te stappen naar een nieuwe autoverzekeraar.